Powered by Blogger.

Wednesday, March 23, 2011

SAMBAL UDANG & KUAH LODEH

6 comments
Ini menu semalam..en.F@riz call bgtau kawan dia jual udang..rm10 je sekilo..tnya saya nak beli ke tak..ms tu terbayang sambal udang...haha. apa lg.."beli le bang"..


Kalau ikut resepi asal yang saya ambik dr blog PERIUK TANAH..sambal udang tu masukkan petai sekali...suami saya tak berapa suka petai, jd saya tak letak..lagipun mmg takde stok pn..

Sambal Udang 
Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)
400gm udang harimau -dibuang ekor dan potong hujung kepalanya
1 peket petai siap dikopek (boleh guna petai keping, ikut citarasa) - saya tak letak
1/2 cawan cili kisar-pekat
3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih ditumbuk halus
sedikit belacan -hujung jari kelingking
1 sudu besar santan pekat
1 sudu besar air asam jawa cair
garam dan gula secukupnya
Cara membuatnya:
1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bawang merah dan putih hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan petai, air asam jawa, santan dan belacan. Masukkan 1/2 cawan air. Didihkan.
3. Masukkan udang dan kacau rata hingga udang masak. (lebih kurang 2 minit) masukkan garam dan gula secukupnya. Sedia dinikmati.




Untuk resepi Kuah Lodeh ni plak, saya ambik dr POTRET KASIH...tak rancang pun nk masak kauh lodeh ni..so, sayur2nya tak lengkap...just masukkan tempe ngan kobis je.. =)

Kuah Lodeh
Bahan-bahan:
1/2 biji kobis
1 biji karot
1 biji terung
20 btg kacang panjang
1 keping tempe ( saya guna yng packing dalam plastik ) – dipotong dan di goreng sebentar.
4 biji kentang ( kopek dan dipotong kecil )
1 paket suhun ( 50 g )
1 paket tauhu kering/ fo chu  ( 50 g)
100 g udang basah
1 1/2 kelapa parut ( ambil  2 mangkuk besar santan, santan cair dan santan pekat )
garam secukup rasa

Bahan kisar
1 sudu besar udang kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang besar
3/4 inci halia
3/4 inci lengkuas
1 batang serai
4 biji cili merah
1 inci kunyit hidup

Cara penyediaan
1. Semua sayur2an di bersihkan dan dipotong kecil2.
2. Tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
2. Kemudian masukkan santan cair dan kentang. Masak hingga kuah mendidih dan kentang hampir empuk.
3. Masukkan  santan pekat dan sayur2 an yang lain, suhun, fo chu dan udang. Kacau selalu agar santan tidak pecah.
4. Masak hingga sayur layu, sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.



 

My Cinta Kasih Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez