Powered by Blogger.

Monday, May 23, 2011

TUKAR TEMPLATE

0 comments
ermm...tukar template lagi..sebabnya template lama tu mcm bermasalah je..puas le mengodek setting sana sini..rupanya bukan salah setting, salah template...huhu.


sebelum ni guna header yg kat atas ni...memandangkan nk kena setting bru, so ingat nk buat header baru juga la kot...tengok la nti rajin2...setakat ni guna default header dulu..hehe.

lagipun cantik apa default header tu, cute & simple je...gmbr baju baby..mana la tau kot2 lekat baby sorg dalam perut ni...hehehehe.

pastu follower tu pn dh letak panjang kat atas, sebelum ni kecik je kat tepi...bila dh besar, baru le nmpk semua muka2 follower..hehe..



DAGING MASAK MERAH

0 comments
menu utama hari ni, daging masak merah....dh lama xmakan daging masak merah menu yg selalu mak saya masak..ni bukan daging masak merah ala  thai tu ye..resepi ni letak kacang tanah tuk bagi pekat kuahnya..dpt makan ngan air asam mmg sedap la...ala2 lauk kenduri...hehehe..

layan gambar dulu...

gigih tepon mak tnya mcm mana nak masak..rupanya resepinya sama je macam masak daging masak merah biasa, just tambah kacang tanah je..ermm...ingat ada la tambah bahan2 lain..kacang je nih...hahaha.


Bahan-Bahan:

Bahan A
daging dipotong nipis sederhana besar- basuh dan toskan dan rebus sampai empuk
1 sudu besar tomato puri (sos tomato)
1 sudu besar sos cili
segenggam kacang tanah digoreng, buang kulit & kisar halus
4 sudu besar cili kisar
3 biji cili merah dibelah 4
2 labu bawang besar dipotong 4, nk potong bulat pn bleh..
sedikit santan 
garam, gula & serbuk perasa

Bahan B

5 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih, 1 inci halia dihiris halus
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga


Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, tumiskan bahan B, kemudian  masukkan cili kisar, sos cili, sos tomato. Biar sehingga pecah minyak.
  2. Masukkan daging bersama air rebusan,masak sekejap supaya daging tu sebati dengan kuahnya.
  3. Bila dh agak pekat skit, masukkan santan, kacang tanah & bawang besar. Biarkan hingga pekat.
  4. Akhir sekali, masukkan cili merah, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
  5. Sedia dihidang..=)


selamat mencuba ye.... =)

AIR TAKDE...HUHU

0 comments


air ni mmg saja nk main chipmore tau..kejap ada...kejap xde plak..

start dr ptg sbtu tu lg tetiba air tak kluar dr kepala paip kat rumah ni & rumah jiran2 saya...kiranya satu RK la xde air..nsb baik ada air tangki, tu pn dpt bertahan smpi pg tghari ahad je..mybe sbb duk sorg so, jimat le skit kot..huhu..dh la cik abg balik dr belayar malam td..saya sambut dia balik dgn badan yg tak mndi...hehehe.

sangat la tak selesa..baik gak la dlm kul 10 cmtu dh ada air, apa lagi trus basuh semua pinggan mangkuk yg ada kat dapur, pastu mandi...baru best nk tido..klu tak dgn badan melekit2..huhuhu.

tetiba pg td dia buat hal lagi...time2 nak masak plak tu...pastu ada balik...tup2 skrg ni takde plak...jgn jd mcm semalam dh le...=P
 

My Cinta Kasih Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez