Powered by Blogger.

Sunday, March 13, 2011

PESANAN BUAT ISTERI =)

0 comments
Kamu derhaka jika:

1.Apabila dipanggil oleh suaminya ia tidak datang. Sabda Rasulullah s.a.w. "Apabila suami memanggil isteri ke tempat tidur, ia tidak datang nescaya malaikat melaknat isteri itu hingga ke Subuh."

2.Membantah suruhan atau perintah suami. Sabd...a Rasulullah s.a.w. "Sesiapa sahaja yang tidak berbakti kepada suaminya maka ia mendapat laknat dari Allah swt dan malaikat serta semua manusia".

3.Bermasam muka terhadap suami. Sabda Rasullulah s.a.w. "Mana-mana perempuan yang bermasam muka di hadapan suaminya bererti ia dalam kemurkaan Allah swt hingga ia senyum kepada suaminya atau ia meminta keredhaannya".

4.Jahat lidah/mulut pada suamiSabda Rasulullah s.a.w. " Ada empat golongan wanita yang akan dimasukkan ke dalam neraka, di antaranya ialah wanita yang jahat atau kesat lidahnya terhadap suaminya".

5.Membebankan suami dengan permintaan yang di luar kemampuannya.

6.Keluar rumah tanpa izin suaminya. Sabda Rasulullah s.a.w. "Mana-mana perempuan yang keluar rumahnya tanpa izin suaminya dia akan dilaknat oleh Allah swt. hingga dia kembali kepada suaminya atau suaminya redha terhadapnya."

7.Menghina pengorbanan suami. Maksud Hadith: Allah swt tidak akan akan memandang (mempedulikan) pada isteri-isteri yang tidak berterima kasih kepada pengorbanan suaminya sedangkan dia masih perlukan suaminya.

8.Menerima tetamu tanpa keizinan suaminya. Maksud Hadith: Jangan benarkan masuk ke rumahnya melainkan dizinkan oleh suami.

9.Tidak mahu menerima tunjuk ajar suami. Maksud Hadith: Isteri yang derhaka hukum perbuatannya berdosa dan boleh gugur nafkahnya ketika itu. Jika ia tidak segera bertaubat dan meminta ampun dari suaminya, nerakalah di akhirat kelak. Apa yang isteri lakukan terhadap suami adalah semata-mata mendapat keredhaan Allah swt

ENOVEL "MANGKUK TINGKAT"

5 comments
mood baca novel..hari tu saya ada buat review novel AD+IZ kan...so, hari ni nak review enovel MANGKUK TINGKAT...memang terbaik la..suka sgt jalan ceritanya..

Mangkuk Tingkat berkisar tentang  Edryna, sorang perempuan yang anti lelaki...dia benci semua lelaki kecuali ayah & abang dia..semuanya gara2 satu kes yang jadi masa dia tgh blaja..
juga tentang Ashraff, pilot yang cuba cari perempuan yg sempurna sbgai isteri..
dr gaduh2...then terpaksa kahwin atas desakan keluarga...akhirnya masing2 jatuh cinta..watak Ashraff yang romatik gila memang bleh buat perempuan cair..hehe..bila Ashraff terbang pergi oversea je..mesti dia sms Edryna dgn ayat2 manis dia..

dalam masa 1 hari je saya dh habis baca enovel 35 bab ni...dasyat2..memang dh melekat..baca skit dh tertarik2 nak baca smpi habis..=)

saya baru langgan novel DOKTOR CINTA yang dikatakan novel paling laris kat KAKI NOVEL...tgh tgu diorg pos..tak sabar nak baca...=)

update: 17/3/2011 novel DOKTOR CINTA ni dh selamat sampai..masa tuk baca.. =)
 

My Cinta Kasih Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez