Powered by Blogger.

Wednesday, July 6, 2011

SURAT SAMAN PTPTN + PENGHAKIMAN INGKAR

16 comments

masa kat kmpg hari tu ada posmen hntar surat tuk saya..rupanya surat saman dr ptptn mnta saya hadir kat mahkamah p.buntar 30/6/2011...cuak gila masa tu..kebetulan tarikh yg sama dgn flight saya balik sandakan.so, xdpt la saya nk pegi mahkamah tu..klu saya cancel flight saya tu maunya beratus plak saya kena bayar tuk beli tiket baru..


isnin lepas, masa saya tengah duk karang surat rayuan nak hantar kat ptptn, adik saya kat kmpg call bgtau ada surat dtg lagi mnta sy hadir ke mahkamah yang sama 7/7/2011 (esok la) tuk rekodkan penghakiman ingkar..

hr isnin tu juga saya call peguam yang mewakili ptptn tuk tnya psl ketidakhadiran saya tu..peguam tu suruh saya contact ptptn unit undang2..saya call tapi xberjawab..semalam pn saya call still xberjawab, so, saya ambik keputusan 'post'kan mslh saya kat forum ptptn..en.ptptn tu suh fax surat rayuan...

pg td try lagi call unit undang2..Alhamdulillah ada pn yg jwb..dia bagi saya no fon unit saman plak..call pg xberjawab..lps solat zohor td saya try lagi kali ni kalau xberjawab juga saya memang dh malas nk fikir..lantak le..

rupanya percubaan kali ni berjaya..saya crita la mslh saya sebab apa saya xleh dtg mahkamah tu..en. unit saman mnta no. ic & no. fon dia nk semak dlu then dia akan call balik...sementara tgu dia call memang saya duk doa Allah lembutkan hati en. unit saman..hihihi.

beberapa minit kemudian, ada call masuk. en.unit saman kata peguam diorg kata saya tetap kena penghakiman ingkar kecuali bayar pendahuluan mengikut jumlah yang tertunggak..jumlahnya agak bnyk la sebabnya saya memang xpernah bayar pn lagi..bukan xnak bayar tp ada la sebab2nya...huhu

memandangkan bru ni balik kampung dh berhabis banyak..xlama lagi nk raya plak...memang xde peruntukan la..huhuhu.so, saya redha je la dikenakan penghakiman ingkar & cas pentadbiran 8 peratus..bertambah le hutang saya..tu la kan sapa suh xnk bayar...

kesimpulannya...kalau dpt surat mahkamah tu pegi je la ye..jgn smpi kena penghakiman ingkar plak..nama dh tentu kena blacklist xleh p luar negara..xpun bayar je la takat mampu..janji akaun kita tu aktif..jgn biar pasif smpi ptptn pn xtau hidup lg ke tak kita ni..

terima kasih pada pn.peguam, en unit undang2 & en. unit saman atas kerjasama pihak en. yg sudi layan call saya..(mcm le diorg baca blog ko...huhu)


p/s: kalau rerasa nak komen 'padan muka, sapa suh xnak bayar' xperlu la kot sbb saya sndiri dh ckp benda yg sama pd diri sndiri & kdg2 rasa nyesal sbb buat pinjaman ptptn dlu kalau ku tahu begini jadinya..sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian xde guna dh...=P
 

My Cinta Kasih Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez