Powered by Blogger.

Wednesday, February 16, 2011

PENGALAMAN BERSALIN


tajuk entry tu bukan tentang saya..tapi ttg pengalaman org lain...huhu.
petang tadi dlm sibuk nak uruskan itu dan ini sempat juga pegi melawat kwn yang bru bersalin kat hspital..Alhamdulillah, 2nd baby ni dia dpt anak lelaki..sblm ni dh ada anak pmpn umur dh 2 thn lebih..memang sronok sgt tgk baby..kecik je..comel sgt...tapi kesian kat ibunya..disebabkan kecuaian doktor..urat lehernya jadi tegang, nak gerakkan kepala pn susah..sakit katanya..doktor siap suruh dia minum air kopi la, air coca cola la..bg ubat tahan sakit..then suh dia cuba gerak-gerakkan kepala..huhu.si ibu yang sepatutnya boleh blk hr ni terpaksa kena duk kat wad lagi...smoga dia cepat sihat n bleh balik rumah sbb duk hospital memang tak best kan..

mcm2 pengalaman bersalin yang saya dengar..ada yang sakit sgt sampai trauma nak bersalin lagi..siap nasihat saya supaya biar lambat2 skit dpt baby..huhu..ada yang dh 2 3 kali operate..xmerasa lagi bersalin normal...ada yang dijaga nurse yang tak mesra alam..dh la sakit..terpaksa plak menahan sakit telinga dengar nurse membebel..termasukkan la baby tak cukup bulan..baby yang dijangka lahir bulan dpn rupanya dh tak sabar nak tgk dunia..
tak kurang juga yang takde masalah apa pn..sakit skit pastu dh bersalin..senang je..

bila dgr pengalaman orang buat saya makin teringin plak nak lalui sendiri..nak juga rasa apa yang org lain rasa..hehe..bila la agaknya..mudah-mudahan Allah murahkan rezeki saya dan suami.

lupa plak..masa kat wad tadi, tgh syok2 melayan baby n ibunya,ttba masuk sorg lelaki ni..tgk muka ceria je..rupanya isteri dia baru bersalin 1st baby..patut la sronok semacam je..peramah yang amat plak tu..drpd lelaki ni juga la saya tau rupanya kat sini ada bnyk adat diorg uruskan uri baby tu..ada yang tanam...bagus la..ada yang buang dalam sungai je...ada juga yang terus gantung kat pokok..ada juga adat timbang baby..mcm2 le..nak crita pn bnyk sgt..smuanya bergantung pada fahaman masing2..

2 comments on "PENGALAMAN BERSALIN"

nomey on March 5, 2011 at 11:30 AM said...

mudah2an Allah murah rezeki..
ms dlu dngr2 jer pnglmn org..bl tb msnya dpt mrs sndiri..Srnk jg..

zih@n on March 10, 2011 at 1:13 PM said...

@nomey
ye..amin =)

 

My Cinta Kasih Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez