menu utama hari ni, daging masak merah....dh lama xmakan daging masak merah menu yg selalu mak saya masak..ni bukan daging masak merah ala thai tu ye..resepi ni letak kacang tanah tuk bagi pekat kuahnya..dpt makan ngan air asam mmg sedap la...ala2 lauk kenduri...hehehe..
layan gambar dulu... |
gigih tepon mak tnya mcm mana nak masak..rupanya resepinya sama je macam masak daging masak merah biasa, just tambah kacang tanah je..ermm...ingat ada la tambah bahan2 lain..kacang je nih...hahaha.
Bahan-Bahan:
Bahan A
daging dipotong nipis sederhana besar- basuh dan toskan dan rebus sampai empuk
1 sudu besar tomato puri (sos tomato)
1 sudu besar tomato puri (sos tomato)
1 sudu besar sos cili
segenggam kacang tanah digoreng, buang kulit & kisar halus
4 sudu besar cili kisar
3 biji cili merah dibelah 4
segenggam kacang tanah digoreng, buang kulit & kisar halus
4 sudu besar cili kisar
3 biji cili merah dibelah 4
2 labu bawang besar dipotong 4, nk potong bulat pn bleh..
sedikit santan
garam, gula & serbuk perasa
Bahan B
5 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih, 1 inci halia dihiris halus
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumiskan bahan B, kemudian masukkan cili kisar, sos cili, sos tomato. Biar sehingga pecah minyak.
- Masukkan daging bersama air rebusan,masak sekejap supaya daging tu sebati dengan kuahnya.
- Bila dh agak pekat skit, masukkan santan, kacang tanah & bawang besar. Biarkan hingga pekat.
- Akhir sekali, masukkan cili merah, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
- Sedia dihidang..=)
selamat mencuba ye.... =) |
0 comments on "DAGING MASAK MERAH"
Post a Comment