Powered by Blogger.

Wednesday, July 6, 2011

SURAT SAMAN PTPTN + PENGHAKIMAN INGKAR



masa kat kmpg hari tu ada posmen hntar surat tuk saya..rupanya surat saman dr ptptn mnta saya hadir kat mahkamah p.buntar 30/6/2011...cuak gila masa tu..kebetulan tarikh yg sama dgn flight saya balik sandakan.so, xdpt la saya nk pegi mahkamah tu..klu saya cancel flight saya tu maunya beratus plak saya kena bayar tuk beli tiket baru..


isnin lepas, masa saya tengah duk karang surat rayuan nak hantar kat ptptn, adik saya kat kmpg call bgtau ada surat dtg lagi mnta sy hadir ke mahkamah yang sama 7/7/2011 (esok la) tuk rekodkan penghakiman ingkar..

hr isnin tu juga saya call peguam yang mewakili ptptn tuk tnya psl ketidakhadiran saya tu..peguam tu suruh saya contact ptptn unit undang2..saya call tapi xberjawab..semalam pn saya call still xberjawab, so, saya ambik keputusan 'post'kan mslh saya kat forum ptptn..en.ptptn tu suh fax surat rayuan...

pg td try lagi call unit undang2..Alhamdulillah ada pn yg jwb..dia bagi saya no fon unit saman plak..call pg xberjawab..lps solat zohor td saya try lagi kali ni kalau xberjawab juga saya memang dh malas nk fikir..lantak le..

rupanya percubaan kali ni berjaya..saya crita la mslh saya sebab apa saya xleh dtg mahkamah tu..en. unit saman mnta no. ic & no. fon dia nk semak dlu then dia akan call balik...sementara tgu dia call memang saya duk doa Allah lembutkan hati en. unit saman..hihihi.

beberapa minit kemudian, ada call masuk. en.unit saman kata peguam diorg kata saya tetap kena penghakiman ingkar kecuali bayar pendahuluan mengikut jumlah yang tertunggak..jumlahnya agak bnyk la sebabnya saya memang xpernah bayar pn lagi..bukan xnak bayar tp ada la sebab2nya...huhu

memandangkan bru ni balik kampung dh berhabis banyak..xlama lagi nk raya plak...memang xde peruntukan la..huhuhu.so, saya redha je la dikenakan penghakiman ingkar & cas pentadbiran 8 peratus..bertambah le hutang saya..tu la kan sapa suh xnk bayar...

kesimpulannya...kalau dpt surat mahkamah tu pegi je la ye..jgn smpi kena penghakiman ingkar plak..nama dh tentu kena blacklist xleh p luar negara..xpun bayar je la takat mampu..janji akaun kita tu aktif..jgn biar pasif smpi ptptn pn xtau hidup lg ke tak kita ni..

terima kasih pada pn.peguam, en unit undang2 & en. unit saman atas kerjasama pihak en. yg sudi layan call saya..(mcm le diorg baca blog ko...huhu)


p/s: kalau rerasa nak komen 'padan muka, sapa suh xnak bayar' xperlu la kot sbb saya sndiri dh ckp benda yg sama pd diri sndiri & kdg2 rasa nyesal sbb buat pinjaman ptptn dlu kalau ku tahu begini jadinya..sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian xde guna dh...=P

13 comments on "SURAT SAMAN PTPTN + PENGHAKIMAN INGKAR"

Yudha said...

Numpang promo ya gan……: D
LOWONGAN KERJA SAMPINGAN GAJI 3 JUTA/MINGGU
Kerja management dari program kerja online ( Online Based Data Assigment Program / O.D.A.P ) Membutuhkan 200 karyawan diseluruh Indonesia yang mau kerja sampingan online dengan potensi penghasilan 3 JUTA/Minggu + GAJI POKOK 2 JUTA/Bulan. Tugasnya hanya ENTRY data, per entry @10rb. Misal hari ini anda kirimkan 200 data dari O.D.A.P yang harus di entry berarti kita dapat hari ini @ 10rb x 200 = 2 JUTA. Lebih jelasnya kirimkan NAMA Lengkap & EMAIL anda
Buka http://www.penasaran.net/?ref=92vcnd

eKa on July 6, 2011 at 5:05 PM said...

saya pun risau gak ni...kadang2 byr 80, kadang2 bayar satus...canne tu...kalu tak silap.payment sepatunya adalah hundred plus2 setiap bulan.pitam ngenangkan hutang ptptn ni

suri solehah on July 6, 2011 at 7:32 PM said...

pptn siap panggil pegi mahkamah ye..akak alhamdulillahlah..masabelajar dulu takdak lagi pptn ni,,loan jpa

Lady Mira on July 6, 2011 at 7:37 PM said...

eka - tak kesah byr brapa.. as long ada transaction dalam masa 2/3 bulan. hari tu en suami pun kena gak... and blacklisted kat imigresen... surat smua diorang hantar kt penang.. xda sapa kt situ.. kami kt kl. terpaksa cancel bandung trip thn lepas huhu

zih@n on July 7, 2011 at 9:00 AM said...

@eka...btl kta lady mira tu..xkisah byr brapa yg penting ada transaksi bayaran..hihi

@kak suri solehah...tu la psl kak..pening memikir psl ptptn ni..dh le cik abg xde ni g blayar..huhu.

@lady mira..tu la mslhnya bla dh blacklist ni..xleh nk pegi luar negara..tp klu ikut apa yg saya baca ptptn kta bleh bayar duit pendahuluan then mohon rayuan tuk tarik nama dr senarai hitam..

daisyzarinah on July 7, 2011 at 9:37 AM said...

saya ada pengalaman byr ptptn guna kwsp..kalau 2nd account xde nak guna utk hal lain cuba la byr utk ptptn..nanti ptptn akn recalculate brp kita kn byr per month..

pegawai ptptn tu ckp kalau nk clear nama kn byr dlm 7k..tp ada kwn just byr yang tertunggak nama boleh clear jgk..

saya pon menyesal buat loan ptptn..adik bradik saya suruh dorg buat loan JPA ke MARA ke YAYASAN NEGERI ke..tapi jgn ptptn..hehe

sabar ok..

zih@n on July 7, 2011 at 2:08 PM said...

@daisyzarinah...ye.lebih baik buat loan slain drpd ptptn..hihi.

l@!l@ on July 9, 2011 at 9:22 AM said...

sabor jer ler..xpi kn bayar ler jg...

shah said...

nk tnya...lps dpt penghakiman ingkar lps tu apa tindakan mahkamah selanjutnya..ada ke org kena penjara krn xbayar loan

zih@n on March 9, 2012 at 5:21 PM said...

@shah..bila dh kena penghakiman ingkar, automatik kos pentadbiran jd 8%..so, makin btambah le hutang...hihihi

Shahrul Nizam on August 10, 2015 at 1:12 PM said...

so. sekarang macamana? saya pun kena jugak

Anonymous said...

Aku pun kena..aku akn usaha bayar semua mngkin terpaksa buat loan bank.. aku akn berusaha utk kumpul duit utk ank2 nt..jgn depa jd mcm kita.. dan yg pling pnting aku x akn undi kerajaan lgi..sblm ni x pernah x undi BN kot..

Unknown on October 22, 2015 at 2:38 AM said...

nak tanya lepas dpt surat penghakiman ingkar tu

diaorg ada buat tindakan bankrupsi ke

atau boleh nego lagi ttg byarn atau kena buat full settlement

 

My Cinta Kasih Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez