nama pn daging masak hitam...memang hitam sungguh la...haha |
Bahan-bahan: (bahan2 ni xde sukatan sebab saya main agak je bnyk mn nk masukkan)
Daging - dihiris nipis & direbus sampai lembut
Kicap manis cap kipas udang
Serbuk jintan manis
Serbuk jintan putih
Serbuk rempah kurma
Serai
Kerisik
Minyak masak
Kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga (4 bradik)
Santan
Minyak masak
Daun limau purut (optinal)
Bahan kisar:
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Lengkuas
Cili kering
Cara-cara:
*Tumiskan bahan kisar bersama dgn serbuk jintan manis, jintan putih, rempah kurma, serai & 4 bradik..
*Biar sampai pecah minyak baru masukkan daging bersama air rebusan td..pastu biar sampai empuk..
*Masukkan santan pekat skit n kerisik...kacau sampai kuah pekat..jgn lupa masukkan kicap manis..agak2 la ikut kehitaman yg kita suka..bleh masukan daun limau purut kalau nak..kacau kejap..
*Sedia tuk dihidang..
tak sabar nak makan...tunggu en.F@riz balik keje makan sesama...=) |
2 comments on "DAGING MASAK HITAM"
ohh..sedap ni daging itam!!suke sangat..dah lama x masak daging itam nih..sedap makan ngan nasi apa saja..hehee
2la..sebab sdp la saya slalu juga masak daging hitam ni..hehe.
Post a Comment