Powered by Blogger.

Sunday, February 13, 2011

LAKSA UTARA


Gara2 terliur tgk pic laksa kat blog KAK SURI SOLEHAH hari ni dgn jayanya saya masak laksa juga..saya memang hantu laksa dari kecik lagi..kalau mak saya masak laksa mau 2 3 mangkuk saya bedal smpi adik beradik lain pelik..siap tnya 'tak kenyang ke??'...hehehe.
siap buat cucur udang tu..potong kecik2 tabur atas laksa..
pagi tadi pegi pasar beli bahan2..kalau kat kampung saya suka guna ikan sardin..tapi kat pasar tu xde la plak..tnya kat tauke ikan pn ada yg buat muka pelik mcm xpernah dgr..hehe..sblm ni ada kwn en.F@riz suggest guna ikan basong..kwnnya kata lagi sedap sebab isinya manis..so, beli la ikan tu..xpasti kat semenanjung panggil apa sebab saya sndiri pertama kali dgr nama ikan tu..kiki..ikannya mcm ikan sardin juga..tapi en.F@riz kata bukan ikan sardin...ermm adik beradik kot..hehe.xkesah la guna ikan apa pn..yang penting sedap...kan..kan..kan..
cara nak buat rasanya smua dh tau..so, tak perlu la kot saya letak resepi kat sini..kalau ada yang baru nak blaja bleh tgk kat blog kak suri je..ada resepi kat situ..

I LOVE LAKSA... =)

update 16/2/11: baru dpt tau..ikan basong tu kalau kat smnjung ikan sardin la..apa dar...hehe

6 comments on "LAKSA UTARA"

suri solehah on February 13, 2011 at 10:30 PM said...

salam..suami akak suka laksa utara,,oh laksa tu boleh makan ngan cucur udang ye??ilmu baru utk akak..

zih@n on February 14, 2011 at 7:33 AM said...

wslm..ye kak..saya bt simple je cucur tu..cincang isi udang, cmpur tepung gandum, air, kunyit skit ngan garam..

Hafriz Mohamad on February 15, 2011 at 9:23 AM said...

waa.... beznyer laksa. lama dh rasenye x mkn laksa. Ari tu singgah kdai tmpah mee rebus, last2 bru tau kdai tu ade laksa.. melepas...

zih@n on February 16, 2011 at 9:50 AM said...

hafriz:xpe..nti bila2 mkn la laksa pulak.. =)

noorsafone on March 11, 2011 at 2:37 PM said...

salam perkenalan Zihan...sama la hantu laksa...mmg feberet kak noor..

zih@n on March 11, 2011 at 3:37 PM said...

@noorsafonesalam kenal kak..=)

 

My Cinta Kasih Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez