Powered by Blogger.

Tuesday, April 12, 2011

KANSER PAYUDARA


dh lama sangat rasanya tak update blog..bukan sebab busy tapi sebab internet connection yg tersangat low membuatkan mood nk update blog & berblogwalking tawar je..ditambah pulak dgn kesihatan yang low juga..

sabtu lepas pergi melawat sorang kenalan baru yg baru je lepas operate payudara..dia kata sebelum ni dia kerap sangat demam..takde tenaga & rasa mcm ada ketulan pada payudara sebelah kirinya..bila check, doctor mmg suspect kanser..dgn secepatnya buat appoinment tuk operate..Alhamdulillah, sekarang kesihatannya agak baik.. 

sempat juga dia berkongsi keberkesanan produk B17 (http://b17nitrilosides.blogspot.com)..produk berasaskan buah apricot ni memang khas tuk merawat & mencegah kanser katanya..lepas operate tu memang dia amalkan produk2 ni selain daripada berpantang..

Kanser Payudara merupakan kanser paling tua dia dunia..seorang wanita mempunyai 1/9 kemungkinan tuk menghidap kanser payudara..95% barah payudara yang dikesan adalah melibatkan wanita..selebihnya lelaki la..lelaki pun berisiko juge ye..semakin meningkat usia kita semakin kita terdedah tuk dijangkiti..dikatakan juga mereka yang pernah menghidap barah payudara ni mempunyai risiko 4 kali ganda tuk menghidapnya semula..

jgn tnya apa kena mengena reben pink ni dgn kanser payudara ye...=P
tanda2 kanser payudara:
tanda paling lazim, ketulan pada payudara.ketulan ni tak sakit..kalau kita periksa betul2 baru akan rasa..
terdapat ketulan kelenjar yang membesar pada bahagian ketiak
keluar cecair mcm nanah or darah drpd puting payudara
perubahan pada kulit payudara, cthnya ada lubang2 kecil mcm kulit buah limau..
perubahan bentuk payudara

siapa yang berisiko:
wanita 100 kali ganda lebih berisiko drpd lelaki..
dua tiga kali lebih berisiko kalau ada ahli keluarga terdekat yang ada sejarah penyakit payudara..
ada sejarah menghidap barah..smada barah payudara,barah ovari, barah kulit, usus or barah rahim
sejarah haid dan pembiakan..period awal & putus haid lewat..mksudnya tempoh reproduktifnya lama..kalau lahirkan anak sblm umur 30 thn & menyusukan anak, risiko makin kurang
pengambilan lemak berlebihan, kena la makan sayur banyak
pengambilan hormon, putus haid lps tu guna hormon gantian, risiko meninggi lepas 5 tahun ambik hormon secara berterusan.
mengambil alkohol
obesiti @ berat terlebih.kena rajin kira BMI..julat BMI yang normal tuk wanita 20-24.mcm mana nak kira BMI??senang je 
berat badan (kg)
tinggi (m) x tinggi (m)

rawatan kanser payudara:
rawatan paling utama pembedahan & kemungkinan diikuti dgn kimoterapi or radioterapi..pembedahan ni bergantung pada tahap kanser tu...ada yang yang just bedah tuk buang ketulan & tisu2 sekitar ketulan tu & ada juga terpaksa buang keseluruhan payudara..

demi kesihatan kita, kena rajin buat pemeriksaan sndiri..agak2 susah nak buat sndiri..mnta en.suami tlg..kalau blm kawen jgn gatal2 suh bf tlg check plak..pergi jumpa doc je..cara2 nak buat pemeriksaan sndiri tu bleh baca SINI

SUMBER:


5 comments on "KANSER PAYUDARA"

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ on April 12, 2011 at 11:09 PM said...

im ur 53 follower dear ;)

dlm proses nak buang lemak lg..aihh takuttt mcm2 pnyakit skrg ni..

zih@n on April 12, 2011 at 11:16 PM said...

@♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ ye..tq folo..hehe

tu la..mcm2 penyakit kan..kena jaga2 sblm kena..=)

Zuwairi Aiman on April 13, 2011 at 11:16 AM said...

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

Firdaus on April 23, 2011 at 2:39 PM said...

Sekarang semua penykit tidak mendatang kesan pada peringkat awal tetapi ianya dapat dikesan pada tahap yang terakhir....
cara yang paling terbaik adalah mencegah sebelum ianya berada diperingkat akhir...
Kanser Payudara sangat digeruni oleh semua wainita justeru itu saya sarangkan semua wanita menjalani pemeriksaan pada peringkat awal..

Ingat Payudara adalah Mahkota setip wanita jom kita jaga.....

zih@n on April 24, 2011 at 3:11 PM said...

@Firdausssh nk kesan awal tu yg takut tu..apapun mmg cegah tu lebih baik..=)

 

My Cinta Kasih Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez